Las Vegas 2017

MESTO PTUJ SE PREDSTAVI

By  | 

Miss Universe Slovenija, Emina Ekić, prihaja iz Ptuja. Na svetovnem izboru se bo med drugim predstavila tudi z nacionalnim kostumom, ki je tesno povezan z mestom Ptuj. Prav tako je v mestu Ptuj posnela predstavitveni video, ki si ga bo na finalni predstavitvi ogledala več kot milijarda ljudi po vsem svetu.

Mesto Ptuj oz. bivši župan Ptuja, gospod Štefan Čelan je tisti, ki je takoj prepoznal pomembnost dogodka za promocijo domačega  mesta. K sodelovanju je povabil poznavalko kulture Ptuja in kostumografinjo Stanko Vauda Benčevič, ki je izdelala nacionalni kostum, s katerim vsaka predstavnica države predstavi svojo državo in svoje mesto. Ideja je bila, da se svetu predstavi eden najpomembnejših etnografskih slovenskih likov, kurent. Emina pa se bo preoblekla v slovenski etnografski simbol markovško vilo.

Tako je Emina s seboj odpeljala maketo kurenta, ki ga je prejela iz rok gospoda Čelana in unikatno izdelan kostum  s strani gospe Vauda Benčevič. Kurenta je izdelal Marko Klinc, ki je strokovnjak na področju izdelave kurentov. Maketa meri v višino 79cm.

Obleka za Emino je stilirana in ohranja le simboliko. Narejena je iz volnenega prediva ostrižene ovce, obdaja jo plet nakvačkan iz lanene preje in zlatih nitk in s tem ponazarja povezavo z materjo Zemljo in Soncem, ki jo oplaja, tako kot vse nas. Vsak od nas je namreč prebivalec planeta Zemlja, česar se moremo zavedati in spoštovati naravo in vsa živa bitja.